Una bona higiene postural és necessària per prevenir dolor i malformacions en la nostra esquena. Entenem per higiene postural una sèrie de normes per a mantenir una postura correcta, tant en posicions estàtiques com mentre es realitzen moviments i esforços, minimitzant la càrrega que rep la columna vertebral i, en definitiva, l’esquena. La importància d’una bona higiene postural és cabdal en adolescents en etapes de creixement prepuberal.

El centre de salut FISIOMED de Cervera, i al seu capdavant la fisioterapeuta i osteòpata NÚRIA MALLEU i la podòloga del centre, la SÍLVIA BALAGUERÓ, estan realitzant xerrades informatives sobre higiene postural de la columna als alumnes de les escoles de Cervera.

El motiu es prevenir, detectar i tractar mals d’esquena i desviacions de la columna en nens i nenes en etapa de creixement. En estudis sobre aquest tema s’ha comprovat que un 6% dels alumnes tenen mal d’esquena i que aquest percentatge, augmenta més d’un 50% entre els 12-13 anys (estudi Dr.Ebri, traumatòleg infantil de l’institut valencià d’ortopèdia infantil, 2005), essent, posteriorment en l’adult, una de les causes més comuns de baixa laboral.

Fa dues setmanes, a la consulta de fisioteràpia de Fisiomed, vam tenir el cas d’un pacient de 20 anys, en Ricard, que consultava perquè feia més de dos anys que patia dolor a la part baixa de l’esquena i aquest dolor, últimament, havia augmentat al fer exercicis al gimnàs.

Després d’una valoració de fisioteràpia es va detectar una desviació anormal de la seva columna que es va confirmar en una radiografia. Així va ser com en Ricard va saber, als 20 anys, que patia una malaltia estructural de la columna que anomenem ESCOLIOSI i que, degut a no ser detectada a temps en l’etapa de creixement, ja no es podria corregir mai.

Aquesta és només una de les històries que volem evitar amb una tasca divulgativa a les escoles sobre com cuidar la nostra columna vertebral.

Aquest curs escolar 2013-2014, Fisiomed ha iniciat una campanya divulgativa de “La Fisioteràpia a l’escola” on, una fisioterapeuta i una podòloga, van a les classes de nens i nenes en etapa de creixement (6è de primària i 1er de secundaria) i realitzen una xerrada sobre la higiene postural i, posteriorment, una valoració ràpida de l’esquena i els peus del nen/a per poder detectar algun problema que podria evitar casos com el del Ricard.

De moment s’han realitzat xerrades a nens de 6è i 1er ESO (11 i 12 anys) de les escoles: vall d’Ondara (ZER), CEIP Arques, CEIP Balmes, IES Segarra i queda pendent IES Torroja i Sanahüja (ZER).

En les xerrades s’explica entre d’altres temes, com hem de seure, com hem de treballar davant l’ordinador, com hem d’agafar un pes, com hem de dormir, i com i què hem de portar les motxilles. El tema de les motxilles sempre es un dels més interessants i crec que és molt important que en prenguin consciència. El pes de la motxilla no pot superar el 10% del pes del nen/a (si l’alumne pesa 40kg, la motxilla hauria de pesar entre 4 kg màxim) i l’ha de dur-la ben alta i enganxada a l’esquena, si pot ser, amb uns arnès a l’altura del pit i a nival lumbar com veieu en la foto. L’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i l’empresa MiquelRius han dissenyat aquest tipus de motxilles ergonòmiques i, nosaltres fins i tot hem contactat amb botigues de motxilles escolars, com l’Anna Maria o Esports Truga, perquè tinguin en estoc aquest tipus de motxilles pel qui vulgui fer aquesta compra en benefici de la salut de l’esquena del seu fill/a.

En les xerrades utilitzem material de la campanya “La Fisioteràpia a l’escola” que es va desplegar el Col·legi de fisioterapeutes de Catalunya (PowerPoint, tríptics informatius, etc) i, en la valoració clínica ràpida que efectuem a continuació a cada nen/a, procurem detectar problemes d’esquenes o de peus. En aquest cas, el nen arriba amb una cartolina explicativa a casa seva on s’explica el que s’ha detectat i la conveniència d’una visita a l’especialista, fisioterapeuta o podòleg, per estudiar més detingudament el cas.

Les xerrades tenen una durada aproximada d’una hora i esperem que la seva repercussió sigui positiva per tota la vida.

NURIA MALLEU MORROS. Fisioterapeuta i Osteòpata de Fisiomed (Cervera)

SILVIA BALAGUERO ESPINOSA. Podòloga de Fisiomed (Cervera)