♀️La seva durada pot ser 22-35 dies del 1°dia del període fins el 1°dia del següent.

♀️El sagnat hauria de durar 2-7 dies, essent els dos primers més abundants.

♀️La quantitat de sangrat pot ser de 50 a 150 gr durant tot el cicle.♀️Sense coàguls.

♀️El dolor NO hauria de ser normal ni incapacitant.

🤔Quines hormones són responsables del cicle?El cicle menstrual és un ball d’hormones segregades per l’ovari -estrógens (E) i progesterona (PG)- i per la hipófisis -hormona estimulant del folicle (FSH) i hormona lutenitzant (LH).

🤔Que passa en les seves dues fases, Folicular i Lutea?🤓F. folicular o preovulatoria:

👉En aquesta fase ens sentim enérgiques, extrovertides, amb més ganes de fer coses, més desitg sexual, més memòria i més concentració. Ho “petem” tot al gimnàs i estem de molt bon humor.

♀️Els E són els responsables de la proliferació de l’endometri en aquesta fase, es a dir, de l’engruiximent de la capa interna de la matriu.

♀️La hormona FSH  és la responsable de la maduració del futur òvul, oòcit, en el folicle ovàric.

♀️La combinació de E i FSH estimula la producció de LH. 

♀️El nivell més alt de E precedirà a un pic de LH i provocarà l’augment i el canvi del moc cervical que nosaltres notem com mes lubricant en les relacions.

♀️El sobtat increment de LH i la presència de la PG són els responsables de la expulsió de l’òvul del folicle ovàric en el dia 14 del cicle. Sense LH o PG no hi ha ovulació. La ovulació epr tant és un signe de salud hormonal. 

♀️L’ovul es dissoldrà en 24h si no és fecundat. Per tant, no penseu que s’expulsa en la menstruació! 

♀️Dins aquesta fase trobem la “fase fértil” que correspon aprox a 7 dies anterior a la ovulació i 24h a la ovulació. Això és degut a la vida dels espermatozoos dins del nostre cos. 

🥺F. Lutea o post-ovulatoria:
👉En aquesta fase la PG és la protagonista. Es l’hora de la calma, del descans, de la sensibilitat emocional, de la creativitat,…

  • Les restes de folicle ovàric formarà el cos luti o groc, que segregarà més PG.
  • La PG serà la responsable de preparar l’endometri per l’anidació de l’óvul fecundat.
  • El descens de E en aquesta fase provoca el canvi brusc del moc a sequetat.
  • La duració d’aquesta fase es sempre estable entre 12-16 dies  i es tradueix en una fase infertil.
  • Si no es produeix la fecundació , deixem de produir PG lo qual provocarà la descamació del endometri i la menstruació.

Us animo a registrar aquests canvis en qualsevol de les app que hi ha i així aprendre a detectar aquestes fluctuacions i com afecten a la vostra conducta.La vida es molt millor quan jugues al bando de les teves hormones!