Medicació: 

L’ús de la pastilla anticonceptiva amb hormones  sintètiques és el tractament més habitual i evita la producció d’hormones pròpies i la ovulació, el que pot afectar a la funció futura de l’ovari.  La pastilla suprimirà  el dolor i els símptomes però ,segurament, no les causes.  

L’ús de medicaments antiinflamatoris com l’ ibuprofè també és habituals. Els AINES bloquegen la síntesi de les PG2 inflamatòries i, per tant, alleugeren el dolor però també limiten la síntesi de PG1 i PG3 responsables de la resolució de la inflamació de forma natural. 

Pots fer alguna cosa a part de medicar-te? 

Indubtablement, sí.

Pots resoldre la INFLAMACIÓ EXAGERADA i resoldre-la fisiològicament: 

 • Evitar l’excés d’AINES que frenen el procés inflamatori natural i cronifiquen la inflamació. Aquesta cronicitat provoca fibrosis del endometri i que causa dolor. 
 • Dieta amb peix blau i carn (preferiblement blanca) i ous de qualitat per repondre el dèficit de Àcid araquidònic (AA) i omega 3 (EPA i DHA), que formaran “resolvines” per resoldre la inflamació. 
 • Evitar una alimentació inadequada (excés de productes  refinats, falta de greixos de qualitat,…) i que causa una alteració de la microbiota, permeabilitat intestinal, i una inflamació de baix grau. 
 • Tractar intoleràncies alimentaries, sobre tot, gluten i proteïna làctia, que provoquen una millora del 60% en 1 mes. 

Pots millorar els sistemes de eliminació dels METABOLITS D’ESTRÒGENS: 

Aquest metabòlits són productes de desfeta de les hormones i han de ser eliminats ràpidament a traves de la orina i la femta. De no ser així provoquen una reacció estrogènica exagerada que es tradueix amb més proliferació endometrial i més sagnat. Tindrem cura dels 2 òrgans principals de neteja: 

 • Budell : un cop més, promoure la salut intestinal evitant aliments com sucre i farines blanques, cereals, làctics, bolleria, carn vermella. 
 • Fetge:  
  • Evitar tabac, estres, sedentarisme i falta de descans que afecten a la funció hepàtica.   
  • Promoure la fruita (mores, nabius, raïm), verdura (crucíferes, carxofa, all, ceba, puerro), cardo mariano, vit. C, vit E, vit B, te verd. 

Resumint, alguns TIPS importants per tractar el dolor menstrual: 

 • Antiinflamatoris naturals: La vit D del Sol i els Omega 3 del peix blau i marisc que ajudaran al teu organisme a resoldre la inflamació i no generar dolor. 
 • Degradar i eliminar els estrògens utilitzats: el resveratrol  de mores, raïm, nabius, maduixes… carxofes, les crucíferes (brocoli, col, bròquil,…). 
 • Potenciar microbiota intestinal i sistema immune amb Probiótics i Prebiótics. 
 • Fitoteràpia: Vitex/Agnus Castus i Dong Quai promouen l’equilibri hormonal, Oli essencial Clary Sage a base de Sàlvia inhibeix contraccions uterines. 
 • Exercici terapèutic dirigit a reduir la congestió pèlvica i el dolor i activitat aeróbica com nadar, bici o marxa (no córrer pels impactes) per relaxar i mobilitzar estructures. 

Que pot fer la osteopatia per tu? 

La osteopatia tindrà en consideració una sèrie d’estructures anatòmiques que tenen una relació directa amb el bon funcionament hormonal. 

 • Millorar la vascularització, la sensibilitat i la motricitat de l’úter testant i tractant les disfuncions vertebrals des de T10 a L2 y de S2 a S4. Des d’aquests nivells surten els nervis que controlaran la contracció i relaxació de la musculatura de la regió pélvica, el bon drenatje i la correcta vascularització. 
 • Tractar les disfuncions musculo-esquelétiques de la regió pélvica. Lesions ilíaques, a la sínfisi púbica o torsions sacres provoquen una traccció sobre els lligaments de l’úter i ovaris. Els bloquejos de l’art sacro-ilíaca esquerra poden relacionar-se amb  afeccions genito-urinàries. 
 • Tractar les disfuncions de mobilitat de l’úter provocades per adherencies post-traumatiques, cicatrius o infeccions i les disfuncions uterines per pérdua de sujecció que provoquen una ptosis uterina. Aquestes lesions provoquen dificultat en la vascularització i de informació neurógica de la regió. 
 • Valorar el Diafragma abdominal i el Diafragma pelvià (el sòl pelvià) l’alteració dels quals empitjora la ptosis visceral abdominal i predisposa a la congestió vascular pélvica. 
 • Valorar la situació neurovascular de la Hipófisis, glàndula  situada en el centre del crani i veritable directora d’orquesta del torrent hormonal en el cicle menstrual per l’eix hipotàlam-hipofisari-gonadal. Fixacions vertebrals cervicals superiors o en la sincondrosis esfenobasilar poden posar en tensió la duramare i provocar una disfunció neuro-vascular en  hipófisi i la seva funció. La osteopatia craneo-sacral treballa aquest entorn amb maniobres molt sutils i efectives.